Array

Collageen, de basis van een gezond lichaam

Collageen is een belangrijk eiwit voor een gezonde en stralende huid. Bij de verkoop van beautyproducten wordt het woord ‘collageen’ vaak genoemd. Maar collageen helpt niet alleen bij het elastisch houden van jouw huid. Collageen bestaat uit diverse bestanddelen en is overal in je lichaam te vinden. Iedere soort collageen heeft weer een andere taak. Zo zorgt de ene soort collageen voor je huid, terwijl andere soorten voor je ogen en spieren zorgen. Maar wist je ook dat collageen zelfs vindbaar is in je aderen, botten en organen?

Wat is collageen?

Collageen betekent in het Grieks ‘samenbinden’. Dit lijmvormend eiwit is een belangrijk onderdeel van het bindweefsel in jouw lichaam. In totaal zijn er 28 soorten collageen. De collagenen bevinden zich vooral in je huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden. Ieder half jaar wordt het collageen in je lichaam vernieuwd. Hierbij helpt goede voeding, voldoende drinken en lichaamsbeweging.

Verbetering van je huid

Collageen is met 70% een hoofdbestanddeel van het bindweefsel in je huid. Het is verantwoordelijk voor zowel haar stevigheid als elasticiteit. Gedurende de vernieuwing van je huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen aangemaakt om deze stevig en soepel te houden. Na je 25ste neemt de collageenproductie af. Dit maakt dat je huid veroudert en er rimpels zullen ontstaan.

Goed voor hart en bloedvaten

Het draad van collageen is dusdanig sterk dat iedere vezel met een diameter van 1mm een last van 40kg aan kan! Het collageen zorgt dat de draad flexibel is en daarmee ook uw slagaders flexibel zijn en niet te ver uitzetten. Althans, indien het collageen van goede kwaliteit is. Is het collageen van onvoldoende kwaliteit, dan kunnen de slagaders de grote druk niet lang verdragen en zullen deze snel beschadigen. De wand verzwakt, zet te ver uit en dit heeft soms vergaande negatieve gevolgen.

Vermindering gewrichtsklachten- en aandoeningen

Als je geregeld last hebt van stijfheid of pijn in je gewrichten, dan wordt dit veroorzaakt door de afname van het collageen in je lichaam. Collageen werkt namelijk ook smerend voor je gewrichten. Bij het binnenkrijgen van voldoende collageen, zullen de gewrichtsklachten afnemen.

Gezonde, glanzende haren

Collageen is als eiwit verantwoordelijk voor de structuur van je bloedvaten, onder andere de bloedvaten rond je haarzakjes. Gaat het collageen in kwaliteit achteruit en word het hard, dan krijgt je haar onvoldoende zuurstof en kan het afsterven. Haar groeit doorgaans snel en wordt opgebouwd uit keratine en collageen. Is de kwaliteit van je collageen voldoende? Dan is een gezonde haargroei gegarandeerd.

Ondersteunend voor je darmen

Collageen werkt preventief bij de afbraak van eiwitten in je lichaam. Tevens werkt de stof verzachtend en helend op je maag- en darmwand. Collageen helpt bij het genezen van aandoeningen zoals een lekkende darm, prikkelbare darmsyndroom, brandend maagzuur, ziekte van Crohn en colitis.

Sterke botten en gewrichten

Collageen zorgt voor sterke botten en gewrichten. Zonder collageen worden je botten broos en zijn ze kwetsbaarder voor breuken. Ook versterkt dit eiwit het kraakbeen in je gewrichten.

Gezonde lever

Collageen heeft een detoxerende werking. De stof glycine in collageen biedt de lever bescherming bij het verwerken van giftige stoffen.

Wie hebben baat bij extra collageen?

Extra collageen kan iedereen wel gebruiken. Naarmate de veroudering zijn intrede doet, zal ook de collageenproductie van ons lichaam afnemen. Dit veroorzaakt huidveroudering verschijnselen en gewrichtspijn. Ook een ongezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat de natuurlijke productie van collageen afneemt. Denk aan roken, overmatig zonnen en voedingsmiddelen met veel suiker. Als je al iets ouder bent of een ongezonde leefstijl hebt, kan extra collageen zeker geen kwaad.

5 gezondheidsvoordelen

Hier zijn 5 gezondheidsvoordelen van collageen die door de wetenschap worden ondersteund.

1. Verbetert de gezondheid van de huid

Collageen is een belangrijk onderdeel van je huid. Het speelt een rol bij het versterken van de huid, plus kan het de elasticiteit en hydratatie ten goede komen. Naarmate je ouder wordt, produceert je lichaam minder collageen, wat leidt tot een droge huid en de vorming van rimpels [28].

 

Verschillende studies hebben echter aangetoond dat collageenpeptiden of supplementen die collageen bevatten de veroudering van je huid kunnen helpen vertragen door rimpels en droogte te verminderen [29] [30] [31].

 

In één studie hebben vrouwen die gedurende 8 weken een supplement met 2,5-5 gram collageen innamen, minder last gehad van droge huid en een aanzienlijke toename van de huidelasticiteit in vergelijking met vrouwen die het supplement niet innamen [32].

 

Een andere studie vond dat vrouwen die dagelijks een drankje dronken gemengd met een collageen supplement gedurende 12 weken een verhoogde hydratatie van de huid ondervonden en een significante vermindering van de rimpeldiepte in vergelijking met een controlegroep. De rimpelverminderende effecten van collageen supplementen worden toegeschreven aan hun vermogen om je lichaam te stimuleren om zelf collageen te produceren [33] [34].

 

Bovendien kan het innemen van collageen supplementen de productie van andere eiwitten bevorderen die je huid helpen structureren, waaronder elastine en fibrilline [35] [36].

 

Er zijn ook veel anekdotische beweringen dat collageen supplementen helpen bij het voorkomen van acne en andere huidaandoeningen, maar deze worden niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

2. Bevordert de gezondheid van het hart

Onderzoekers hebben getheoretiseerd dat het nemen van collageen supplementen het risico op hartgerelateerde aandoeningen kan helpen verminderen.

 

Collageen geeft structuur aan je slagaders, wat de bloedvaten zijn die het bloed van je hart naar de rest van je lichaam dragen. Zonder voldoende collageen kunnen de slagaders zwak en kwetsbaar worden [5].

 

Dit kan leiden tot atherosclerose, een ziekte die wordt gekenmerkt door de vernauwing van de slagaders. Atherosclerose kan leiden tot een hartaanval en een beroerte.

In één studie namen 31 gezonde volwassenen gedurende 6 maanden dagelijks 16 gram collageen in. Tegen het einde hadden ze een aanzienlijke vermindering van de maten van de slagaderlijke stijfheid ervaren, vergeleken met voordat ze het supplement begonnen te nemen [6].

 

Bovendien verhoogden ze hun niveau van HDL “goed” cholesterol met gemiddeld 6%. HDL is een belangrijke factor in het risico op hartaandoeningen, waaronder atherosclerose [7].

 

Toch zijn er meer studies nodig over de rol van collageen supplementen in de gezondheid van het hart.

3. Voorkomt botverlies

Je botten zijn meestal gemaakt van collageen, wat ze structuur geeft en helpt om ze sterk te houden [8].

 

Net zoals het collageen in je lichaam verslechtert naarmate je ouder wordt, verslechtert ook de botmassa. Dit kan leiden tot aandoeningen zoals osteoporose, die gekenmerkt wordt door een lage botdichtheid en een hoger risico op botbreuken [9] [10].

 

Studies hebben aangetoond dat het innemen van collageen supplementen bepaalde effecten kan hebben in het lichaam die helpen bij het afremmen van de botafbraak die leidt tot osteoporose [11] [12]. In één studie namen vrouwen ofwel een calcium supplement in combinatie met 5 gram collageen, ofwel een calcium supplement en geen collageen per dag gedurende 12 maanden. Aan het einde van de studie hadden de vrouwen die het calcium- en collageen supplement innamen significant lagere bloedspiegels van eiwitten die de botafbraak bevorderen dan de vrouwen die alleen het calcium innamen [13].

 

Een andere studie vond vergelijkbare resultaten bij 66 vrouwen die gedurende 12 maanden dagelijks 5 gram collageen innamen.

 

De vrouwen die het collageen innamen toonden een toename tot 7% in hun botmineraaldichtheid (BMD), vergeleken met vrouwen die geen collageen gebruikten [14].

 

BMD is een maat voor de dichtheid van mineralen, zoals calcium, in je botten. Een lage BMD wordt geassocieerd met zwakke botten en de ontwikkeling van osteoporose [15].

 

Deze resultaten zijn veelbelovend, maar er zijn meer menselijke studies nodig voordat de rol van collageen supplementen in de gezondheid van de botten kan worden bevestigd.

4. Verhoogt de spiermassa

Tussen 1-10% van het spierweefsel bestaat uit collageen. Dit eiwit is nodig om je spieren sterk te houden en goed te laten functioneren [16].

 

Studies suggereren dat collageen supplementen helpen om de spiermassa te vergroten bij mensen met sarcopenie, het verlies van spiermassa dat optreedt bij het ouder worden [17].

 

In één studie namen 27 fragiele mannen 15 gram collageen mee terwijl ze 12 weken lang dagelijks deelnamen aan een trainingsprogramma. Vergeleken met mannen die wel trainden maar geen collageen innamen, kregen ze aanzienlijk meer spiermassa en kracht [18].

 

Onderzoekers hebben gesuggereerd dat het innemen van collageen de synthese van spiereiwitten zoals creatine kan bevorderen, evenals de spiergroei na de training kan stimuleren [19].

 

Meer onderzoek is nodig om het potentieel van collageen om de spiermassa te stimuleren te onderzoeken.

5. Verlicht de gewrichtspijn

Collageen helpt de integriteit van je kraakbeen te behouden, dat is het rubberachtige weefsel dat je gewrichten beschermt.

 

Naargelang de hoeveelheid collageen in je lichaam afneemt naarmate je ouder wordt, neemt je risico op het ontwikkelen van degeneratieve gewrichtsaandoeningen zoals artrose toe [20].

 

Sommige studies hebben aangetoond dat het nemen van collageen supplementen kan helpen bij het verbeteren van de symptomen van artrose en het verminderen van gewrichtspijn in het algemeen [21] [22].

 

In één studie ervoeren 73 atleten die gedurende 24 weken dagelijks 10 gram collageen consumeerden een significante afname van gewrichtspijn tijdens het lopen en in rust, vergeleken met een groep die het niet innam [23].

 

In een andere studie namen volwassenen 2 gram collageen per dag gedurende 70 dagen. Degenen die collageen innamen hadden een significante vermindering van de gewrichtspijn en waren beter in staat om fysieke activiteit te verrichten dan degenen die het niet innamen [24].

 

Onderzoekers hebben getheoretiseerd dat aanvullend collageen zich kan ophopen in het kraakbeen en je weefsels kan stimuleren om collageen te maken.

 

Ze hebben gesuggereerd dat dit kan leiden tot lagere ontstekingen, betere ondersteuning van je gewrichten en minder pijn [25].

 

Als een collageen supplement wilt proberen in te nemen voor de mogelijke pijnverlichtende effecten, suggereren studies dat je moet beginnen met een dagelijkse dosis van 8-12 gram [26] [27].

Wil je meer weten over collageen?

Neem contact met ons op en wij helpen je graag.