Array

Omega-3

Omega-3-vetzuren zijn ongelooflijk belangrijk. Ze hebben veel krachtige gezondheidsvoordelen voor je lichaam en hersenen. In feite zijn maar weinig voedingsstoffen zo grondig bestudeerd als omega-3-vetzuren.

Omega-3, wat is het?

Omega-3 is een essentieel vetzuur. Essentieel betekent dat je lichaam deze stof niet zelf kan aanmaken maar verkregen moet worden doormiddel van suppletie (voeding). Wij hebben 3 types omega’s (3, 6 en 9) in ons lichaam en hebben deze ook alle 3 nodig. Echter krijgen we door ons westers dieet van tegenwoordig niet meer de juiste verhouding binnen.

Omega-3 / omega-6 balans

De meeste mensen in de westerse geïndustrialiseerde landen hebben een tekort aan inname van omega-3-vetzuren ten opzichte van omega-6 vetzuren. Omega-6 is ontstekingsbevorderend, terwijl omega-3 ontstekingsremmend is. Beide heb je nodig alleen is het probleem dat in onze huidige maatschappij een overdosis omega-6 wordt gebruikt. We moeten de omega vetzuren uit voeding halen en wel het liefst in de juiste verhouding. Ons huidige doorsnee westerse voedingspatroon bevat echter tot wel 20 keer meer omega-6 dan omega-3. De meest optimale verhouding omega-6:omega-3 = 1:1. In Europa wordt een verhouding van omega-6:omega-3 aangeraden van 5:1 of lager. Op dit moment is de gemiddelde verhouding van in Nederland 20:1 (omega-6:omega-3), oftewel we krijgen gemiddeld 4 keer teveel omega-6 binnen.

Bij een disbalans is omega-6 is het overheersende vetzuur in ons celmembraan van onze cellen, er is sprake van een beschadigde cel. Omega 3, ook een onderdeel van het celmembraan is belangrijk voor het repareren van de cellen. Omega-3 zorgt voor gezonde cellen met een goed doorlaatbaar celmembraan, wat belangrijk is voor de opname van voedingstoffen en zuurstof en het uitscheiden van afvalstoffen. Een tekort aan omega-3 leidt tot ongezonde cellen.

Bij een beschadigde cel kan je stellen dat er teveel omega-6 aanwezig is in het celmembraan en verhoudingsgewijs te weinig omega-3. De cellen kunnen hierdoor onvoldoende herstellen, met als gevolg laaggradige ontstekingen. Deze ontstekingen kunnen een rol spelen bij de volgende ziektebeelden:

 • Obesitas
 • Diabetes
 • Insulineresistentie
 • Hart- en vaatziektes
 • Alzheimer
 • Parkinson
 • Dementie
 • Kanker
 • Reuma
 • Fibromyalgie

Kwaliteit omega-3 vetzuren

De omega-3 vetzuren EPA en DHA uit visolie zijn erg gevoelig voor oxidatie. Dit betekent dat zij snel aangetast worden door licht, lucht en hoge temperaturen. Geoxideerde visolie herken je aan de ‘vislucht’ en de vissmaak bij oprispingen. Om beschadiging van de visolie tegen te gaan, moeten er antioxidanten aan de visolie worden toegevoegd. Zo bevat onze visolie o.a. een unieke koudgeperste omega-9 olijfolie, van hoge kwaliteit en rijk aan vitaminen en antioxidanten. Bevat de visolie geen antioxidanten? Dan is de kans groot dat de visolie geoxideerd is. Geoxideerde omega-3 vetzuren zijn minder goed bruikbaar en bij hoge oxidatiewaarde zelfs schadelijk voor je lichaam.

Veel visolie wordt geleverd in capsulevorm. De dosering per capsule valt vaak tegen (enkele merken daar gelaten). De capsule moet rondom de olie gesmolten worden; dit gebeurt veelal onder verhitting waardoor ook de Omega 3 vetzuren beschadigd raken. Kies om deze reden altijd voor een vloeibare vorm.

Omega-3 bij een actieve levensstijl

De meeste mensen verbinden omega-3’s met hart- en hersengezondheid, maar wist je dat ze ook heel nuttig kunnen zijn als je een atleet bent of een actieve levensstijl leidt? Van het beschermen van de hersenen en hart tot het vergemakkelijken van het herstel, omega-3 kan vele rollen spelen tijdens de training. Omega-3 vetzuren EPA en DHA kunnen helpen bij het compenseren van verhoogde schade door vrije radicalen die vaak wordt veroorzaakt tijdens zware trainingen, waardoor ontstekingen worden veroorzaakt die de spieren, gewrichten en ligamenten belasten. Tegelijkertijd kunnen ze helpen de bloedvaten schoon te houden en bloed efficiënt door het lichaam en naar de spieren en zelfs de hersenen te laten stromen.

Direct contact opnemen

Eqology

PUUR Fit is onafhankelijk business partner van Eqology. Een prachtig bedrijf met een mooie natuurlijke filosofie. Eqology is zeer gepassioneerd over de natuur en dat is zichtbaar in de producten die gemaakt zijn van natuurlijke, hoogrenderende ingrediënten. Al deze producten zijn vrij van synthetische geurstoffen, minerale oliën, petrolatum, sulfaat detergenten, synthetische kleurstoffen en parabenen, ontwikkeld in samenwerking met toonaangevende kruidenkenners, homeopaten en biochemici, die zorgvuldig de ingrediënten onderzoeken om de beste producten voor jou te maken. Met de Pure Arctic oil hebben we reeds veel cliënten mogen helpen aan meer gezondheid.

 

Meten = weten

Twijfel je over je waarden en gezondheid op het gebied van de vetverhouding? Met behulp van een eenvoudige thuisbloedtest krijgt u snel uitsluitsel over uw omega-6 / omega-3-verhouding. Het bloedmonster zal door het onafhankelijke Vitas AS laboratorium in Oslo worden geanalyseerd volgens de internationale standaard voor omega vetzuren. Na 15 tot 20 werkdagen kan je de uitslag opvragen op omegaratiotest.com.

Array

PURE ARCTIC OIL

OMEGA-3 / OMEGA-9:

 • Goed voor het hart
 • Goed voor de hersenen
 • Goed voor het zicht
 • Goed voor het immuunsysteem
 • Goed voor de bloeddruk en het triglyceridenlevel
 • Goed voor de spierfunctie

VITAMINE D3:

 • Goed voor de spieren, bloed, botten en immuunsysteem
Omega-3 bestellen

Het komt neer op

Omega-3-vetzuren zijn van vitaal belang voor een optimale gezondheid. Ze krijgen uit voedingsmiddelen is vandaag de dag moeizaam, daarom is een omega-3-supplement van hoge kwaliteit aan te bevelen. Voor mensen met een tekort aan omega-3 is dit een goedkope en zeer effectieve manier om de gezondheid te verbeteren.

Ben je geïnteresseerd geraakt in de voordelen van omega-3 en wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Laat dan hier je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.




  17 gezondheidsvoordelen

  Hier zijn 17 gezondheidsvoordelen van omega-3-vetzuren die door de wetenschap worden ondersteund.

  1. Omega-3 vetzuren kunnen depressie en angst bestrijden

  Depressie is een van de meest voorkomende psychische stoornissen ter wereld. Symptomen zijn verdriet, lethargie en een algemeen verlies van interesse in het leven (12).

  Angst, ook een veel voorkomende aandoening, wordt gekenmerkt door constante zorgen en nervositeit (3). Interessant is dat uit onderzoeken blijkt dat mensen die regelmatig omega-3 vetzuren consumeren minder snel depressief zijn (45). Wat meer is, wanneer mensen met depressie of angst omega-3-supplementen beginnen te nemen, verbeteren hun symptomen (67, 8).

  Er zijn drie soorten omega-3 -vetzuren: ALA, EPA en DHA. Van de drie lijkt EPA de beste te zijn in het bestrijden van depressie (9). In één onderzoek werd zelfs EPA even effectief tegen depressie gevonden als een veelgebruikt antidepressivum (10).

   

  KORTOM: Omega-3-supplementen kunnen depressie en angst helpen voorkomen en behandelen. EPA lijkt het meest effectief in het bestrijden van depressie.

  2. Omega-3 vetzuren kunnen de gezondheid van de ogen verbeteren

  DHA, een type omega-3, is een belangrijke structurele component van het netvlies van het oog (11). Als je niet genoeg DHA krijgt, kunnen problemen met het gezichtsvermogen optreden (1213). Interessant genoeg is het krijgen van voldoende omega-3 gekoppeld aan een verminderd risico op maculaire degeneratie, een van ’s werelds belangrijkste oorzaken van permanente oogbeschadiging en blindheid (1415).

   

  KORTOM: Een omega-3-vetzuur, DHA genaamd, is een belangrijk structureel onderdeel van het netvlies van uw ogen. Het kan maculaire degeneratie helpen voorkomen, wat gezichtsstoornissen en blindheid kan veroorzaken.

  3. Omega-3 vetzuren kunnen de gezondheid van de hersenen bevorderen tijdens de zwangerschap en het vroege leven

  Omega-3 vetzuren zijn cruciaal voor hersengroei en ontwikkeling bij zuigelingen. DHA is goed voor 40% van de meervoudig onverzadigde vetzuren in je hersenen en 60% in het netvlies van je oog (1216). Daarom is het geen verrassing dat baby’s die een met DHA verrijkte formule krijgen, een beter gezichtsvermogen hebben dan baby’s die een formule zonder krijgen (17).

  Het krijgen van voldoende omega-3 vetzuren tijdens de zwangerschap wordt geassocieerd met tal van voordelen voor het kind, waaronder (181920):

  • Hogere intelligentie
  • Betere communicatie en sociale vaardigheden
  • Minder gedragsproblemen
  • Verlaagd risico op ontwikkelingsachterstand
  • Verlaagd risico op ADHD, autisme en cerebrale parese

   

  KORTOM: Het verkrijgen van voldoende omega-3 vetzuren tijdens de zwangerschap en het vroege leven is cruciaal voor de ontwikkeling van uw kind. Supplementen zijn gekoppeld aan hogere intelligentie en een lager risico op verschillende ziekten.

  4. Omega-3 vetzuren kunnen risicofactoren voor hartziekten verbeteren

  Hartaanvallen en beroertes zijn ’s werelds belangrijkste doodsoorzaken (21).

  Tientallen jaren geleden merkten onderzoekers op dat visetende gemeenschappen zeer lage percentages van deze ziekten hadden. Dit werd later gekoppeld aan omega-3-consumptie (2223).

  Sindsdien zijn omega-3-vetzuren gekoppeld aan tal van voordelen voor de gezondheid van het hart (24).

  Deze voordelen hebben betrekking op:

  • Triglyceriden:Omega-3’s kunnen een belangrijke vermindering van triglyceriden veroorzaken , meestal in het bereik van 15-30% (252627).
  • Bloeddruk:Omega-3 vetzuren kunnen de bloeddruk verlagen bij mensen met hoge bloeddruk (2528).
  • ‘Goede’ HDL-cholesterol:Omega-3’s kunnen ‘goede’ HDL-cholesterolwaarden verhogen (293031).
  • Bloedstolsels:Omega-3’s kunnen voorkomen dat bloedplaatjes samenklonteren. Dit helpt de vorming van schadelijke bloedstolsels voorkomen (3233).
  • Plaque:door uw slagaders glad en vrij van schade te houden, helpen omega-3’s de plaque te voorkomen die uw slagaders kan beperken en verharden (3435).
  • Ontsteking:Omega-3 vetzuren verminderen de productie van sommige stoffen die vrijkomen tijdens de ontstekingsreactie van uw lichaam (363738).

  Voor sommige mensen kunnen omega-3 vetzuren ook het ‘slechte’ LDL-cholesterol verlagen. Er is echter een wisselend bewijs – sommige onderzoeken constateren een toename van LDL (3940).

  Ondanks deze gunstige effecten op risicofactoren voor hartziekten, is er geen overtuigend bewijs dat omega-3-supplementen hartaanvallen of beroertes kunnen voorkomen. Veel studies vinden geen voordeel (4142).

   

  KORTOM: Omega-3’s verbeteren tal van risicofactoren voor hartziekten. Omega-3-supplementen lijken uw risico op hartaanvallen of beroertes echter niet te verminderen.

  5. Omega-3 vetzuren kunnen de symptomen van ADHD bij kinderen verminderen

  Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) is een gedragsstoornis die wordt gekenmerkt door onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit (43).

  Verschillende onderzoeken wijzen erop dat kinderen met ADHD lagere bloedspiegels van omega-3-vetzuren hebben dan hun gezonde leeftijdsgenoten (4445).

  Bovendien constateren talloze onderzoeken dat omega-3-supplementen de symptomen van ADHD kunnen verminderen. Omega-3’s helpen bij het verbeteren van onoplettendheid en het voltooien van taken. Ze verminderen ook hyperactiviteit, impulsiviteit, rusteloosheid en agressie (46474849).

  Onlangs hebben onderzoekers vastgesteld dat visoliesupplementen een van de meest veelbelovende behandelingen voor ADHD waren (50).

   

  KORTOM: Omega-3-supplementen kunnen de symptomen van ADHD bij kinderen verminderen. Ze verbeteren de aandacht en verminderen hyperactiviteit, impulsiviteit en agressie.

  6. Omega-3 vetzuren kunnen de symptomen van het metabool syndroom verminderen

  Metabool syndroom is een verzameling aandoeningen. Het omvat centrale obesitas – ook bekend als buikvet – evenals hoge bloeddruk, insulineresistentie , hoge triglyceriden en lage “goede” HDL-cholesterolwaarden. Het is een belangrijk probleem voor de volksgezondheid omdat het uw risico op veel andere ziekten verhoogt, waaronder hartaandoeningen en diabetes (51).

  Omega-3-vetzuren kunnen de risicofactoren voor insulineresistentie, ontsteking en hartaandoeningen verbeteren bij mensen met het metabool syndroom (525354).

   

  KORTOM: Omega-3’s kunnen talloze voordelen bieden voor mensen met het metabool syndroom. Ze kunnen de insulineresistentie verminderen, ontstekingen bestrijden en verschillende risicofactoren voor hartziekten verbeteren.

  7. Omega-3 vetzuren kunnen ontstekingen bestrijden

  Ontsteking is een natuurlijke reactie op infecties en schade in uw lichaam. Daarom is het van vitaal belang voor uw gezondheid.

  Ontsteking blijft echter soms lang aanhouden, zelfs zonder infectie of letsel. Dit wordt chronische – of langdurige – ontsteking genoemd.

  Langdurige ontsteking kan bijdragen aan bijna elke chronische westerse ziekte, waaronder hartaandoeningen en kanker (555657).

  Omega-3-vetzuren kunnen met name de productie van moleculen en stoffen die verband houden met ontstekingen verminderen, zoals inflammatoire eicosanoïden en cytokines (5859).

  Studies hebben consequent een verband vastgesteld tussen hogere inname van omega-3 en verminderde ontsteking (86061).

   

  KORTOM: Omega-3’s kunnen chronische ontstekingen verminderen, die kunnen bijdragen aan hartaandoeningen, kanker en verschillende andere ziekten.

  8. Omega-3 vetzuren kunnen auto-immuunziekten bestrijden

  Bij auto-immuunziekten, verwart uw immuunsysteem gezonde cellen voor vreemde cellen en begint deze aan te vallen. Type 1 diabetes is een goed voorbeeld, waarbij uw immuunsysteem de insuline producerende cellen in uw alvleesklier aanvalt. Omega-3 vetzuren kunnen sommige van deze ziekten bestrijden en kunnen vooral tijdens het vroege leven van belang zijn.

  Studies tonen aan dat het krijgen van voldoende omega-3 vetzuren tijdens uw eerste levensjaar verband houdt met een verminderd risico op veel auto-immuunziekten, waaronder type 1 diabetes, auto- immuun diabetes en multiple sclerose (626364).

  Omega-3 vetzuren helpen ook bij de behandeling van lupus, reumatoïde artritis, colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en psoriasis (65666768).

   

  KORTOM: Omega-3-vetzuren kunnen verschillende auto-immuunziekten helpen bestrijden, waaronder diabetes type 1, reumatoïde artritis, colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en psoriasis.

  9. Omega-3 vetzuren kunnen psychische stoornissen verbeteren

  Lage omega-3-niveaus zijn gemeld bij mensen met psychiatrische stoornissen (69).

  Studies suggereren dat omega-3-supplementen de frequentie van stemmingswisselingen en recidieven kunnen verminderen bij mensen met zowel schizofrenie als een bipolaire stoornis (697071).

  Aanvulling met omega-3-vetzuren kan ook gewelddadig gedrag verminderen (72).

   

  KORTOM: Mensen met psychische stoornissen hebben vaak lage bloedspiegels van omega-3-vetten. Verbetering van de omega-3-status lijkt de symptomen te verbeteren.

  10. Omega-3 vetzuren kunnen leeftijd gerelateerde mentale achteruitgang en de ziekte van Alzheimer bestrijden

  Een achteruitgang van de hersenfunctie is een van de onvermijdelijke gevolgen van veroudering. Verschillende onderzoeken koppelen hogere inname van omega-3 aan verminderde leeftijd gerelateerde mentale achteruitgang en een verminderd risico op de ziekte van Alzheimer (737475).

  Een beoordeling van gecontroleerde studies suggereert dat omega-3-supplementen gunstig kunnen zijn bij het begin van de ziekte, wanneer de symptomen van AD zeer mild zijn (76).

  Houd er rekening mee dat meer onderzoek nodig is naar omega-3 vetzuren en de gezondheid van de hersenen.

   

  KORTOM: Omega-3-vetten kunnen ouderdom gerelateerde mentale achteruitgang en de ziekte van Alzheimer helpen voorkomen, maar er is meer onderzoek nodig.

  11. Omega-3 kan kanker helpen voorkomen

  Kanker is een van de belangrijkste doodsoorzaken in de westerse wereld en al lang wordt beweerd dat omega-3-vetzuren het risico op bepaalde kankers verminderen.

  Interessant is dat uit onderzoeken blijkt dat mensen die de meeste omega-3 vetzuren consumeren tot 55% minder risico op darmkanker hebben (7778).

  Bovendien is omega-3-consumptie gekoppeld aan een verminderd risico op prostaatkanker bij mannen en borstkanker bij vrouwen. Niet alle onderzoeken geven echter dezelfde resultaten (798081).

   

  KORTOM: Omega-3 inname kan het risico op sommige soorten kanker, waaronder darm-, prostaat- en borstkanker, verminderen.

  12. Omega-3 vetzuren kunnen astma bij kinderen verminderen

  Astma is een chronische longziekte met symptomen zoals hoesten, kortademigheid en piepende ademhaling. Ernstige astma-aanvallen kunnen erg gevaarlijk zijn. Ze worden veroorzaakt door ontsteking en zwelling in de luchtwegen van uw longen. Bovendien zijn de astma-cijfers in de VS de afgelopen decennia gestegen (82).

  Verschillende studies associëren omega-3 consumptie met een lager risico op astma bij kinderen en jonge volwassenen (8384).

   

  KORTOM: Omega-3-inname is in verband gebracht met een lager risico op astma bij zowel kinderen als jonge volwassenen.

  13. Omega-3 vetzuren kunnen vet in de lever verminderen

  Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) komt vaker voor dan je denkt. Het is toegenomen met de obesitas-epidemie om de meest voorkomende oorzaak van chronische leverziekte in de westerse wereld te worden (85).

  Suppletie met omega-3-vetzuren vermindert echter effectief levervet en ontsteking bij mensen met NAFLD (8586).

   

  KORTOM: Omega-3-vetzuren verminderen levervet bij mensen met niet-alcoholische leververvetting.

  14. Omega-3 vetzuren kunnen de gezondheid van botten en gewrichten verbeteren

  Osteoporose en artritis zijn twee veel voorkomende aandoeningen die uw skelet beïnvloeden.

  Studies tonen aan dat omega-3 vetzuren de botsterkte kunnen verbeteren door de hoeveelheid calcium in uw botten te verhogen, wat zou moeten leiden tot een verminderd risico op osteoporose (8788).

  Omega-3 vetzuren kunnen ook artritis behandelen. Patiënten die omega-3-supplementen gebruiken, hebben verminderde gewrichtspijn en verhoogde grijpkracht gemeld (8990).

   

  KORTOM: Omega-3 kan de botsterkte en de gezondheid van de gewrichten verbeteren, waardoor uw risico op osteoporose en artritis mogelijk wordt verminderd.

  15. Omega-3 vetzuren kunnen menstruatiepijn verlichten

  Menstruatiepijn treedt op in je onderbuik en bekken en straalt vaak uit naar je onderrug en dijen. Het kan uw kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden. Studies tonen echter herhaaldelijk aan dat vrouwen die de meeste omega-3 consumeren mildere menstruatiepijn hebben (9192).

  Eén studie heeft zelfs vastgesteld dat een omega-3-supplement effectiever was dan ibuprofen bij de behandeling van ernstige pijn tijdens de menstruatie (93).

   

  KORTOM: Omega-3-vetzuren kunnen de menstruatiepijn verminderen en kunnen zelfs effectiever zijn dan ibuprofen, een ontstekingsremmend medicijn.

  16. Omega-3 vetzuren kunnen de slaap verbeteren

  Goede slaap is een van de fundamenten van optimale gezondheid. Studies koppelen slaapgebrek aan vele ziekten, waaronder obesitas, diabetes en depressie (94959697).

  Lage niveaus van omega-3-vetzuren worden geassocieerd met slaapproblemen bij kinderen en obstructieve slaapapneu bij volwassenen (9899).

  Lage niveaus van DHA zijn ook gekoppeld aan lagere niveaus van het hormoon melatonine, dat u helpt in slaap te vallen (100).

  Studies bij zowel kinderen als volwassenen laten zien dat supplementen met omega-3 de lengte en kwaliteit van de slaap verhoogt (98100).

   

  KORTOM: Omega-3-vetzuren – vooral DHA – kunnen de lengte en kwaliteit van uw slaap verbeteren.

  17. Omega-3-vetten zijn goed voor de huid

  DHA is een structureel onderdeel van de huid. Het is verantwoordelijk voor de gezondheid van celmembranen, die een groot deel van de huid uitmaken. Een gezond celmembraan resulteert in een zachte, vochtige, soepele en kreukvrije huid.

  EPA heeft ook op verschillende manieren voordelen voor de huid, waaronder (101102):

  • Beheer olieproductie en hydratatie van uw huid.
  • Voorkomen van hyperkeratinisatie van haarzakjes, die verschijnen als de kleine rode bultjes die vaak op de bovenarmen worden gezien.
  • Voortijdige veroudering van uw huid verminderen.
  • Het risico op acne verminderen.

  Omega-3 vetzuren kunnen de huid ook beschermen tegen schade door de zon. EPA helpt bij het blokkeren van de afgifte van stoffen die het collageen in de huid weg eten na blootstelling aan de zon (101).

  Omega-3-vetzuren zijn nodig om de huid dik, soepel en gehydrateerd te houden. Een tekort aan omega-3-vetten kan zelfs een droge huid veroorzaken (1, 2).

  De omega-3-vetten in vissen verminderen ontstekingen, die roodheid en acne kunnen veroorzaken. Ze kunnen je huid zelfs minder gevoelig maken voor de schadelijke UV-stralen van de zon (23, 4).

   

  KORTOM: Omega-3’s kunnen helpen uw huid gezond te houden, vroegtijdige veroudering te voorkomen en te beschermen tegen schade door de zon.